Ne želite drastične promene, ali vam je neki vid iste jako potreban? Sitni koraci su ipak koraci, i pravljeni na pravi način, mogu vas dovesti do cilja za tili čas.

Kakve ovo veze ima sa ishranom i zdravim životom?

Evo nekoliko saveta kako malim izmenama možete poboljšati kvalitet svojih jela, a i života.

#1 Birajte voće i povrće prvo

Osmislite način, količinu hrane, a potom na tanjir stavite prvo ove namirnice. One treba da zauzmu otprilike pola tanjira. Zbog čega? Ješćete više vlakana, bićete siti brže, a unećete manje kalorija.

#2 Manji tanjir za veće rezultate

Prilikom serviranja birajte manje tanjire. Razlog ovome je to što vrlo često, ako ne i stalno, gledamo da li nam je tanjir pun ili ne. Ako veći tanjir deluje prazno sa sasvim dovoljno hrane na njemu, svakako ćete sipati još, samim tim se i prejesti. Nema potrebe za tim.

piletina#3 Birajte ribu i živinsko meso

Rekli smo da pola tanjira treba da bude popunjeno voćem i povrćem. Jednu četvrtinu treba da čini neko meso poput piletine, ćuretine, tune, sardine. Ukoliko nemate ništa od ovoga, dodajte pasulj. Jako je bitno da ishrana sadrži dosta proteina kako bi naše telo bilo izgrađeno pretežno od mišića, a ne od masti.

#4 Ugljeni hidrati ne moraju biti loši

Ostala nam je još jedna četvrtina, zar ne? Nju popunite žitaricama, ali odabranim. Možete birati i pirinač, koji je takođe jedan od najboljih izvora ugljenih hidrata. Ovakve namirnice sadrđe vlakna koja će vas duže držati sitim.

voda, mleko

#5 Mlečni proizvodi su neophodni

Možda se intolerantni na laktozu, ali morate pronaći mlečne proizvode koje možete da konzumirate.
Takođe, niskomasni proizvodi su daleko bolji izbor. Odaberite sir ili jogurt koji je niskokaloričan i nećete se pokajati, jer razlike u ukusu gotovo da nema, a razlike u kalorijama itekako ima.

#6 Ipak ne? Pijte dosta vode

Ako ipak prosto ne volite mleko niti bilo šta što ima veze sa tim, pijte dosta vode. Ni mleko ni voda nemaju dodatne šećere niti kalorije koje vam ne trebaju. Takođe, možete dodati malo limuna ili mente, pa će i voda delovati drugačije.

#7 Izbegavajte jake i masne soseve

Svi volimo različite ukuse, ali pojedini sosevi i dodaci jelima sadrže šećere i aditive koji su štetni po naš organizam. Probajte i eksperimentišite sa sirćetom, začinima i limunom. Jela mogu biti podjednako ukusna, ako ne i bolja.

#8 Dezert nije opasan

Da, dobro ste pročitali. Ali ne treba jesti nešto posle svakog jela. Takođe, odredite vreme kada se jede dezert, što može umanjiti želju za dodatnim slatkišima kasnije. Takođe, preporučuje se voće umesto klasičnih slatkiša, ali kako ne bi bilo dosadno, možete napraviti voćnu salatu, peći ananas ili jabuke. Jako je ukusno, verujte mi.

shake za dorucak

Dodatan savet:

Doručak je najvažniji, zato ga ne preskačite! Vašem telu je neophodna energija kako bi radilo kako treba ceo dan. Ne iscrpljujte se, a da niste ni krenuli nešto da radite.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here