kasalj

Znate kako počinje skoro svaki školski sastav u jesen – stigla nam je jesen, sa sobom donela divnu, zlatnu boju, priroda se menja, dobijamo plodove itd. Ono što se često izostavlja u opisivanju jeseni jeste to da se temperatura jako često menja. Znamo šta to znači – imuni sistem je često izložen napadima. Virusi, prehlade i onaj dosadan, suv kašalj je česta svakodnevica ovih dana. Ali ne trčite odmah u apoteku!

Evo nekoliko praktičnih saveta za ,,kućno” lečenje kašlja, koje možete primeniti čim primetite prve simptome. Ukoliko se ne smirite ni tada, obavezno posetite lekara. Uzimanje lekova ,,na svoju ruku” svakako nije preporučljivo ni u kom slučaju. Kašalj je, pored toga što se može definisati kao stanje, simptom gripa, alergija, acidnog refluksa, ali i bronhitisa i zapaljenja pluća. U slučaju da vas kašalj muči duže vreme, posetite lekara.

Postoji jednostavan način!

Ne brinite, nešto od ovoga će vam, ako ništa drugo, olakšati disanje i spavanje kada se razbolite.

Čaj od majčine dušice (domaći, ceo list)

majcina dusica

Ljudima je poznato da čaj od kamilice smiruje, što je tačno, ali majčina dušica se retko pominje kao nešto što može da pomogne u lečenju kašlja. Ono po čemu je majčina dušica bolja od ostalih čajeva u ovom slučaju jeste to što je dovoljno jaka da pomogne u otvaranju bronhija (ukoliko teško dišete) ali ima i umirujuća svojstva u isto vreme! Dakle, smiriće nadražena pluća i grlo, zbog čega ćete moći ponovo da dišete.

Beli slez i med – zvuči loše, ali pomaže i kod bronhitisa

beli slez i med

Beli slez ima široku primenu što se tiče lečenja upaljenih sluznica, bronhija, kao i za smirivanje raznih infekcija i iritacija. Čaj od belog sleza koji se pomeša sa kašičicom meda je jednostavan način za smirivanje nadraženih pluća umornih od kašlja. Popijte toplo i što pre. Nemojte kupovati čaj u kesicama, već komadiće koje možete naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. Svesni ste da biljke mogu mnogo učiniti za vaš imuni sistem. Zato je jako bitno neke lekovite biljke imati u kući pre nego što se razbolite. Pročitajte više o tome.

Lečenje kašlja tuširanjem

Vrela kupka ili dovoljno dugo tuširanje dokazano smiruju iritiranost koja izaziva kašljanje. Ukoliko se dobro ,,naparite”, omekšaće se disajni putevi i nećete toliko kašljati. Ne postoji striktno pravilo o tome koliko dugo treba da budete pod tušem, ali dajte sebi dovoljno vremena. Obavezno se dobro osušite pre nego što izađete.

Skuvajte sebi toplu čorbu ili supu

supaZastarelo, zar ne? Nipošto!

Kada ste oslabljeni usled kašljanja, vašem organizmu je neophodna so. Napravite sebi čorbu ili supu i pobrinite se da dodate beli luk u nju. Beli luk je prirodan antioksidans koji vam može pomoći bolje od bilo kog leka za prehladu pre nego što se ozbiljno razbolite.

Ukoliko nemate ideju šta bi ste mogli da spremate, a da sadrži beli luk, ovde pronađite neku ideju.

Moćna kombinacija za kraj

lečenje kašlja medom i đumbirom

Ovaj jednostavan način za lečenje kašlja jeste neobičan, ali je visoko efikasan. Pomešajte med, cimet, kurkukumu i đumbir umerene ljutine. Dobićete smesu koja podseća na marinadu. Uzmite pola kašičice i pustite da se polako sliva niz grlo. Na taj način ćete obložiti nadraženo i suvo grlo, čime ćete zaustaviti kašalj.

Nadam se da će vam neki od ovih saveta pomoći. Imuni sistem je nešto što treba čuvati kako bi nas telo dobro služilo. Ako niste sigurni na koji način to možete uraditi, pogledajte naš članak o tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here