stres

Premoreni ste, nervozni, znojite se i prosto ne znate šta vam je?

Stres ima razne oblike, ali ono što nam nauka govori o njemu jeste da se telo reaguje tako što podiže nivo hormona, ubrzava rad srca i daje dodatnu energiju. Mala količina stresa nije loša niti štetna, čak je i korisna.

Međutim, hroničan stres može dovesti do velikih problema u svakodnevnom životu. Nesanica, glavobolja, bolovi u stomaku i gubitak apetita su samo neki od mogućih simptoma stresa koji vas proganja konstantno. Najbitnije kod borbe sa poteškoćama koje nosi stres jeste sledeće:

  • Pronađite uzrok stresa

  • Smislite način da smanjite stres

  • Odaberite tehniku da se oslobodite stresa

Svi ovi saveti su vam već odavno poznati, ali vas molim da obratite pažnju na njih još jednom, jer svakako nisu ista stvar. Uzrok stresa je jako bitan faktor, ako ne i najbitniji, prilikom rešavanja ovog problema. Ukoliko pronađete uzrok, moći ćete da se usresredite na pronalaženje korisnih metoda za rešavanje, ako ništa drugo, barem za izbegavanje stresa. Takođe, možete da umanjite dejstvo uzroka, samim tim i stres. Ako ni to ne pomaže, evo nekoliko saveta kako možete da se oslobodite stresa:

  • Pokušajte da se izborite sa tim na drugačiji način. Budite iskreni prema sebi. Ako niste uspevali do sad da se rešite stresa na određeni način, pokušajte nešto novo. Utvrdite uzrok i rešavajte sve u skladu sa tim.
  • Recite ako imate problem. Objasnite drugima šta vas muči. Nemojte se žaliti konstantno, ali objasnite ljudima zašto niste u najboljoj formi i da vaše ponašanje nije prouzrokovano njihovim postupcima. Ko zna, možda vam neko i pomogne.
  • Organizujte se. Ovo je neophodno kada je stres u pitanju. Pravilno planiranje vremena će vas poštedeti mnogo muka. Takođe, kada budete videli koliko toga završavate, svakako ćete biti manje nervozni.
  • Brinite o sebi. Ponekad je to dovoljno da se rešite svih briga, a jako često zaboravljamo na osnovne stvati. Odmarajte se, pijte dosta vode, hranite se zdravo i dajte sebi vremena za sve to.

Složićete se- zaboravljamo na jednostavne i primarne stvari. Ali zato smo tu, da vas podsetimo i pokušamo da unapredimo vaš život kratkim savetima.

Nadamo se da je ovo bilo od pomoći.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here