Kafa, kafa I samo kafa? Volim je I ja, ali ona nije rešenje koje vam danas nudim. Energetska pića, kafa I drugi napici bogati kofeinom nam nude kratkotrajna rešenja koja nas kasnije koštaju dragocene energije. Stvari o kojima ću pisati jesu na dugoročnom planu ključ za više energije tokom dana.

Slažem se da je dobar san tokom noći svakako najbitniji. Medjutim, treba obratiti pažnju I na to šta u toku dana radimo da bismo imali više energije I da bi smo bili produktivniji.

Da predjemo na stvar.

Krećite se više

Da, pročitali ste dobro. Biti u pokretu ne znači stalno ići u teretanu, na džogiranje I slično, već prosto kretati se što više. Prošetajte, pokrenite se. Nivo energije će se vremenom povećati, pošto se ponaša kao mišić – što se više naprežete, to ste jači. Dakle, krećite se više da biste se umarali manje.

Budite u isto vreme u krevetu I ustajte u okvirno isto vreme kao I predhodnog dana

Raspored I vremenski okvir je jako bitan za naše telo. Stvaranje odredjene rutine je dobro za organizam kako bi znao kada mora da bude aktivan, a kada da ,,puni baterije”. Dodatan savet: ugasite svetlo, zamračite prostoriju. Naše telo reaguje na svetlost, I samim tim će vam mnogo teže biti da zaspite ako je ,,dan”, odnosno ako receptori registruju svetlost, što telo shvata kao prirodan signal(ranije izlazak Sunca) da treba da bude budno.

Jedite više manjih porcija u toku dana

Ovo nema veze sa gubitkom kilograma. Ima veze sa nivoom šećera(glukoze) u krvi koji dobijamo obradom hrane. Kada je hrane premalo ili previše, osećamo se iscrpljeno, dekoncentrisano I lenjo. Više manjih obroka sprečava gubitak energije zbog gladovanja ili pak prejedanja(setite se kako se osećate kada ste gladni ili nakon teškog ručka)

Recite NE multitaskingu, planirajte vreme po blokovima

Multitasking vas dovodi do toga da ste ,,sve uradili po malo”, a ništa do kraja. Samim tim, energija vam se rasipa na sve strane, a ništa nije uradjeno onako kako treba. Umesto toga, posvetite svakom zadatku odredjeno vreme, ali budite apsolutno prisutni I posvećeni tome što radite. Na taj način ćete možda uraditi manje, ali zato nećete morati da ispravljate polovično uradjen posao.

Pravite pauze

Pravite kratke pauze kako se ne biste posle odredjenog vremena osećali iscrpljeno u potpunosti. Kratak predah od bilo čega što radite će vam doneti veću koncentraciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here