Verujem da su mnogi od vas postavili ovo pitanje više puta. Svi pričaju o nekom zdravom životu, zdravim navikama, zdrava ishrana je ovo-ono itd. Međutim, niko ne odgovara na ovo pitanje:

Ali, šta je zapravo ,,zdrava ishrana”?

Pokušaću da objasnim.

Zdrava ishrana jeste način ishrane kojim možemo unaprediti svoje zdravlje i život, to je osnovno.

Ovaj način znači da treba da jedemo mnogo povrća, voća, žitarica celog zrna, hrane bogate proteinima( o njima više kasnije) , a da treba da smanjimo hranu koja sadrži mnogo trans-masti, šećera i loših ugljenih hidrata.

Dakle,to je neka ,,definicija”.

zdrava ishrana

Ono što je jako bitno da znate jeste to da dijeta nije i

sto što i zdrava ishrana!

Ne mogu dovoljno da naglasim koliko su to dve različite stvari.

Hajmo ovako, da opišem dijetu kako biste mogli da je uporedite sa predhodnom, kako smo je nazvali, definicijom zdrave ishrane.

Dijeta podrazumeva potpuno izbacivanje nekih namirnica iz ishrane. I to ne bilo kojih. Vecina dijeta podrazumeva da ne jedemo stvari koje su neophodne telu, na primer, ugljene hidr

ate ili pak voće i povće.

Uviđate moju poentu.

Svrha zdrave ishrane nije izbacivanje onih elemenata koje dobijamo iz hrane, već biranje izvora.

Da budem jasnija, zdrava ishrana znači da ćemo kao izvor ugljenih hidrata odabrati na primer ovsene pahuljice, a ne beli hleb, zato što se u belom hlebu nalaze brzi(loši) ugljeni hidrati koji se brzo potroše i kada se unose u velikoj meri, jako brzo se pretvore u taj sladak šlauf oko stomaka. ALi, na primer, ovas sadrži spore(dobre) ugljene hidrate koji će vas duže držati sitim.

Primer za svaku grupu nutrijenata(proteini, masti) naći ćete ovde.

Da se vratimo na temu.

Šta je bitno kod zdrave ishrane?

  • Nastojite da imate ravnotežu – jedite umereno, odabrane namirnice koje su bogate onim što vam treba(proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, zdrave masti)
  • Jedite što raznovrsnije
  • Okrenite se svežoj hrani – onoj koja nije prošla kroz različite procese prerađivanja
  • Ne morate biti fanatik – samo se informišite malo oko toga šta jedete svakodnevno i razmislite šta je to što volite i čime biste mogli da zamenite neke nezdrave izbore (više o tome možete pročitati ovde)
  • Može biti zaista ukusna- hrana koja je zdrava je ZAISTA UKUSNA. Da, tačno je.

Detaljnija objašnjenja o svemu što se tiče zdrave ishrane možete pronaći u kategoriji ISHRANA.

Ovaj sajt je posvećen pre svega zdravom životu, a nema zdravog života bez pravilne ishrane. Nadamo se da ćete doneti odluku da se hranite najbolje što pre.

Za vašu promenu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here